Familieopstelling

Met een familieopstelling krijg je inzicht in je eigen vragen door dit in de ruimte neer te zetten. Dit kan zowel in een groep als individueel gedaan worden. Het geeft nieuwe inzichten, kan (oude) patronen doorbreken en kan je leven een nieuw impuls geven. Het is een bijzondere en diep werkende methode. Met kinderen werk ik veelal met poppetjes of met vloerankers, dit omdat het vaak beter aansluit bij kinderen. Met jongeren en volwassenen werk ik voornamelijk met vloerankers of groepen, omdat  ‘ervaren’ krachtiger is.

Geïnteresseerd? Neem contact met me op.

Enkele voorbeelden zijn:

familieopstelling*  Ik kan moeilijk keuzes maken
*  Ik wil het gedrag van mijn kind begrijpen
*  Ik overzie mijn gezinssituatie niet
*  Als (jonge) moeder/vader ben ik mezelf een beetje kwijt geraakt
*  Ik zou zo graag het opvoeden anders dan    mijn ouders willen doen
*  Het gedrag van mijn kind maakt me radeloos
*  Mijn relatie loopt niet lekker
*  Welke positie heb ik als (stief)vader/(stief)moeder in het gezin?

Maar ook als je een niet heel duidelijke vraag hebt, maar wel het gevoel hebt  ‘iets’ nodig te hebben in je situatie, ben je van harte welkom!

Een familieopstelling dringt snel door tot de kern van een probleem of patroon en is meer dan alleen een inzicht. Het helpt om te kunnen voelen en ervaren wat er werkelijk aan de hand is. Het geeft je de kans om naar je vraag te kijken en een volgende stap te zetten om het anders te doen.

Hoe gaat een familieopstelling?
Een familieopstelling wordt dus in een groep of individueel gedaan. In een groep is er een begeleider en iemand die een vraag inbrengt. De overige deelnemers kunnen als representant gevraagd worden. Als je een vraag inbrengt wordt je gevraagd die kort toe te lichten.
Daarna zal de begeleider je vragen om representanten te kiezen voor personen (familieleden en/of partners), dingen of elementen die van belang zijn om de vraag inzichtelijk te maken. Als inbrenger van de vraag kies je zelf de representanten, en zet je ze neer in de ruimte. Dit is dan de opstelling;  jouw innerlijke beeld van je vraag. Tijdens deze opstelling zullen er (nieuwe) bewegingen plaatsvinden met als resultaat dat er meer inzichten in de vraag gekregen kan worden, wat tot verlichting en verandering in je dagelijkse leven kan leiden.

Individuele opstellingen werken op dezelfde manier, maar er worden dan in plaats van personen poppetjes, voorwerpen of vloerankers gebruikt om een opstelling te maken. Dit geeft dezelfde inzichten als bij een groepsopstelling en werkt net zo diep door.

Wil je een opstelling doen of heb je nog vragen? Voor meer informatie  neem vrijblijvend contact met me op!

Opstellingen kunnen gedaan worden voor allerlei systemen op verschillende gebieden:

*  Familieopstellingen
*  Organisatieopstellingen
*  Onderwijsopstellingen
*  Opstellingen m.b.t. ziekte en psychiatrische stoornissen
*  Traumaopstellingen
*  Supervisieopstellingen
*  Structuuropstellingen

 Het ontstaan van Familieopstellingen
Familieopstellingen zijn ontwikkeld door Bert Hellinger in de jaren ’80, uit een samenspel tussen Freuds psychoanalyse, lichaamswerk, gestalt-, familietherapie, nlp en religieuze rituelen van oervolkeren en christenen. Hieruit ontstond het systemisch werken in de vorm van familieopstellingen. Door de diepe indruk van de opstellingen en de duidelijk merkbare voordelen in het dagelijks leven heeft het zich de afgelopen 20 jaar over de hele wereld verspreid. Bijna overal ter wereld wordt inmiddels gewerkt met familieopstellingen en daarvan afgeleide varianten zoals organisatieopstellingen, loopbaanopstellingen en ziekteopstellingen.

Wat zijn familieopstellingen:

Bron: www.psyned.nl